ΠΟΝΤΙΟΙ, ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ Ή ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ;

Αν δεν έχεις λεφτά να κάνεις μια αξιοπρεπή ταινία μην την κάνεις. Αν και από την άλλη κυκλοφορούν παραγωγές αξιοσημείωτες που γυριστήκαν με ελάχιστο μπάτζετ.

Η ταινία «Οι Πόντιοι»  πετάχτηκε στα σκουπίδια , από την οπτική της εμπορικής επιτυχίας και όχι τυχαία.

Παρακολουθώντας το επί δυο ώρες έκτρωμα βλέπουμε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν οι Πόντιοι ως ένας λαός ηλιθίων με καλή καρδιά.

Αυτή η πρακτική υιοθετήθηκε από το ελληνικό αστικό κράτος από την πρώτη μέρα που πάτησαν οι πρόσφυγες το πόδι τους στην Ελλάδα.

Προορισμένοι να εκχερσώσουν με το λιγότερο δυνατό κόστος βαλτώδεις περιοχές όπως η Μακεδονία, εκείνη την εποχή, και συνάμα να αποτελέσουν ένα ακόμα φτηνό εργατικό δυναμικό.

Όπως στις ΗΠΑ, όπου προσπάθησαν μέσα από το θέαμα να απωλέσουν από την εικόνα του Μαύρου και του Ισπανού όλα τα θετικά στοιχεία και να αναδείξουν μια εν πολλοίς φαντασιακή βλακεία , έτσι και στην Ελλάδα επιχείρησαν το ίδιο και με τους Πόντιους.

Όπως στις ΗΠΑ αυτή η πρακτική έστρεψε τις αναφερόμενες φυλετικές ομάδες σε συντηρητικά μορφώματα(μαύρος ρατσισμός προς του λευκούς)έτσι και εδώ από τις αρχές του 90 δημιούργηθηκε η μόδα του νεο-ποντισμου , η οποία διακρίθηκε από έναν παιδαριώδη αντι-τουρκισμό και από υιοθέτηση δεξιών συντηρητικών απόψεων.

Άλλωστε εκείνη την εποχή η απαξίωση μεταφερόταν σε νέα φτηνά εργατικά χέρια και συγκεκριμένα στους νεοφερμένους τότε Αλβανούς, τους οποίους κορόιδευαν και συντηρητικοί Πόντιοι.

Σήμερα, αν μέσω κρίσης και με την αποχώρηση αρκετών αλβανών από την χώρα επιχειρείτε μέσω του εν λόγο εκτρώματος, που θέλει να αυτοαποκαλείτε ταινία η επαναηλιθιοποίηση στα μάτια όλων μας των Ποντίων.

Συμφέρει άλλωστε η αποκοπή μιας φυλετικής ομάδας από το ανυπότακτο παρελθόν της γιατί έτσι μπορεί να υποταχτεί και να επαναγραφτεί πιο εύκολα το ιστορικό της πλαίσιο.

Γιατί σχεδόν πουθενά δεν αναφέρετε ο πνευματικός πλούτος ιδεών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Πόντου(βλεπε τα πρώτα αντιθρησκευτικά και προοδευτικά κείμενα εμφανίστηκαν στην περιοχή της Τραπεζούντας, το πρώτο αντεξουσιαστικό θεατρικό έργο).

Αντ αυτού επί 80 χρόνια μας παρουσιάζεται η εικόνα του σκυφτού, υποταγμένου, αγαθού και αφελή σε βαθμό βλακείας πόντιου.

Που είναι οι αναφορές στην ηρωική συμμετοχή ποντιακών πλυθησμώνσ το αναρχικό αντάρτικο του Μάχνο στην Ουκρανία το 1918 ενάντια στους εθνικιστες, τσαρικους, μπολσεβίκους και Γερμανούς εισβολείς;

Όχι. Προς θεού. Αν μια τόσο μεγάλη πλυθησμιακή ομάδα γνωρίσει το ιστορικό παρελθόν των προγόνων της δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και να υποταχτεί.

Είναι εφικτό για το κράτος, ο Πόντος να παράγει ΨΩΜΙΑΔΗΔΕΣ αλλά όχι σκεπτόμενα υποκείμενα.

Παρ όλα αυτά, στην εποχή μας , οι προσπάθειες ηλιθιοποίησης των ποντίων αποδεικνύουν την ηλιθιότητα αυτών που την προωθούν.

Αν θέλετε να χάσετε δυο ώρες από την ζωή σας  δείτε την παρακάτω ταινία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: