Καμίλο Σιενφουέγος-ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Καμίλο Σιενφουέγος

Camilo Cienfuegos (Καμίλο Σιενφουέγος)
Camilo Cienfuegos  (Καμίλο Σιενφουέγος)Ο Καμίλο Σιενφουέγος γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1932 σε μια λαϊκή συνοικία στην Αβάνα. Γονείς του ο Ραμόν Σιενφουέγος και η Εμίλια Γκοριαράν, Ισπανοί μετανάστες και αναρχικοί. Ο Κουβανός Σιενφουέγος υπήρξε από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Επανάστασης, μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
Από νωρίς είχε πολιτική δραστηριότητα. Το 1955, σε ηλικία 23 ετών, τραυματίστηκε σε συμπλοκή φοιτητών με τις δυνάμεις καταστολής του δικτάτορα Μπατίστα και για να αποφύγει τη σύλληδη αναγκάστηκε να διαφύγει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά και έπειτα προς το Μεξικό. Εκεί γνωρίστηκε με τους αδερφούς Κάστρο και έγινε μέλος του κινήματος της 26ης Ιουλίου. Το 1956 ήταν κι αυτός στο πλοίο «Γκράνμα» μαζί με τον Τσε και τους υπόλοιπους που αποβιβάστηκαν στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, ως μέρος του αντάρτικου της Σιέρα Μαέστρα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Επέδειξε ιδιαίτερη ανδρεία και γρήγορα πήρε τον τίτλο του Κομαντάντε (= Διοικητή), ενώ τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε με πρωταγωνιστικό ρόλο σε γεγονότα που αποδείχτηκαν καθοριστικά για την εξέλιξη της Κούβας.
Ο Σιενφουέγος με τον Φιντέλ Κάστρο

Οι Κουβανοί τον θεωρούν αντάξιο των άλλων δύο μεγάλων προσωπικοτήτων, του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα, αλλά λόγω του ανθρώπινου, ζεστού και εύθυμου χαρακτήρα του, τον αισθάνονται πιο προσιτό και τον τιμούν για τη δύναμη και το αναμφίβολο έργο του.

Δυστυχώς, το τέλος του Σιενφουέγο καλύπτεται από μυστήριο. Στις 28 Οκτωβρίου 1959, στη νεαρή ηλικία των 27 ετών, ο ήρωας του λαού έχασε τη ζωή του, καθώς το αεροσκάφος που επέβαινε χάθηκε, κατά την επιστροφή του από το Κάμαγκουέι όπου τον είχε στείλει ο Φιντέλ για να συλλάβει τον αποστάτη Huber Matos. Η σωρός του δε βρέθηκε ποτέ, εντείνοντας τις υποψίες για εχθρική ενέργεια. Οι ιστορικοί αποδίδουν το γεγονός σε ατύχημα, αλλά οι Κουβανοί που τον λάτρεψαν ψάχνουν ακόμα τις απαντήσεις του χαμού του…

http://www.cuba.gr/2011/02/camilo-cienfuegos.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: